duminică, 28 octombrie 2007

7 MINUNI ALE LUMII MODERNE









Iată cele mai apreciate edificii din lume!
1. CETATEA MAYA DE LA CHICHEN ITZA, MEXIC.


Situată în peninsula Yucatan, din Mexico, Chichen-Itza este supranumită Tărâmul făgăduinţei, fiind una dintre cele mai importante dovezi ale civilizaţiei Maya-Toltec. Piramida, cu baza pătrată şi un templu în vârf, a fost construită în anul 800 d.Hr. şi reprezintă locul de lângă Rai, unde sălăşluiau zeii. Are 365 de trepte, 18 terase şi 52 de panouri.Piramida a fost construită astfel încât, în timpul echinocţiilor, soarele la apus aruncă o umbră semănând cu cea a unui şarpe, coborând pe treptele dinspre nord ale construcţiei.


2. STATUIA LUI HRISTOS MÂNTUITORUL, BRAZILIA.


Construită pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mântuitorul este înconjurată de Grădina Botanică a oraşului, întreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul are o înălţime de 30 m, este aşezat pe un piedestal de 8 m, cântăreşte în total 1.145 tone şi este vizibil zi şi noapte din toate cartierele oraşului.


3. MARELE ZID CHINEZESC.


Marele Zid Chinezesc se întinde de-a lungul a 6.700 de kilometri în nordul Chinei, mărimea sa ducând la apariţia mitului conform căruia această construcţie este vizibilă din spaţiu. Cu toate că s-a dovedit că acest mit nu este adevărat, Marele Zid rămâne cel mai mare şi cel mai important simbol al istoriei Chinei. Început în secolul al treilea î. H. Marele Zid Chinezesc s-a format prin unirea mai multor ziduri ce aveau scopul de a se proteja ţara de invazia nomazilor din nord. Deşi, în cele din urmă, zidul nu a mai făcut faţă evoluţiei forţelor armate, el reprezintă stabilitatea şi continuitatea culturii chineze. Pereţii care mai există astăzi au fost reconstruiţi între secolele XIV şi XVIII de către dinastia Ming.


4. RUINELE INCASE DE LA MACHU PICCHU, PERU.


Ruinele oraşului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locaţii străvechi din lume.În timp ce incaşii în mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălţime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele şi miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua), adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incaşii l-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraş. Invizibil de dedesubt şi complet natural limitat, înconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrăni populaţia, şi irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare să fi fost folosit de incaşi ca un oraş ceremonial secret.610 metri deasupra, gălăgiosul râu Urubamba, norul înfăşoară ruinele palatelor, băilor, templelor, hambarelor şi a în jur de 150 de case, toate într-o remarcabilă stare de conservare. Aceste structuri, săpate în granitul din vârful muntelui sunt minuni atât arhitecturale cât şi estetice.


5. CETATEA DE LA PETRA, IORDANIA.


Important vestigiu din perioada nu mai puţin misteriosului regat nabeteean, Petra se deschide lumii de azi printr-un culoar colorat în 11 nuanţe naturale, lung de o milă şi strâmt cât să poată trece două cămile. Interiorul, săpat ca într-un miez de nucă, relevă un traseu arhitectural hieratic, etajat, din care nu lipsesc templele (cel cu faţada elenistică, înaltă de 42 de metri, tăiată direct în stâncă, e bănuit că ar ascunde un tezaur faraonic), teatrul cu 8.000 de locuri, mormintele… Totul în piatră.
Se spune că nabateenii aduceau apa de la 50 de metri adâncime, prin metode tehnice numai de ei ştiute, şi că doar cutremurul de 8 grade din secolul IV d.Hr. i-a făcut pe locuitori să-l părăsească, puţin câte puţin. S-a spus, de asemenea, despre Petra, că reprezintă genul de oraş care nu există decât în imaginaţie. Poate şi de aceea a fost ales să facă parte dintre cele şapte noi minuni ale lumii: pentru că perfecţiunea e doar imaginară.


6. COLOSSEUMUL ROMAN, ITALIA.


Împăratul Vespasian fondatorul dinastiei Flaviane , a început construcţia Colosseumului în anul 72 e.n. Aceasta a fost încheiată în anul 80 e.n., la un an după moartea lui Vespasian.
Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea şi Domus Aurea, cât şi statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălţime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcţiei - Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, fost demolată ulterior. Nu numai statuia, dar şi amfiteatrul ofereau o privelişte grandioasă. În formă de elipsă, cu axa mare de 186 m, axa mică de 150m, avea un perimetru de 520 m si o înălţime de 55m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundaţia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.


7. TAJ MAHAL, INDIA.


Monumenul Taj Mahal, amplasat pe malul râului Yamuna, a fost construit de al cincilea împărat mogul Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soţii Mumtaz Mahal, prinţesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil, alături de soţul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare, Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormînt, să se răcăsătorească, să-şi iubească fii şi să-i viziteze mormântul la aniversare. Construcţia Taj Mahal-ului a început în 1631 şi a durat 22 de ani. Se spune că 20 000 de oameni au fost trimişi să muncească aici. Materialele au fost aduse din întreaga Indie şi din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei „flote” ce număra 1000 de elefanţi. Proiectat de arhitectul iranian Ushad Isa, Taj Mahal-ul a devenit „simbolul dragostei eterne”.


Acestea au fost anunţate cu mare fast într-o ceremonie desfăşurată în data de 07.07.2007, pe "Estadio da Luz, SL Benfica's" din Lisabona. Proiectul a fost lansat de omul de afaceri Bernard Weber, în 1999 şi pentru ca o potenţială 'minune' să intre în concurs, era necesar ca aceasta să fie realizată de mâna omului şi într-o stare de conservare "acceptabilă".
Iniţial au fost înscrise pe lista 177 de monumente, însă în 2006 numărul acestora scăzuse deja la 21.

Un comentariu:

Adolescent_Club spunea...

Mulţumim şi pentru această utilă rememorare.